Schimbările globale în tehnologie, economie, demografie și tranziția ecologică vor genera 170 de milioane de noi locuri de muncă până în 2030, în timp ce alte 92 de milioane vor fi înlocuite.
Conform raportului Future of Jobs 2025 al Forumului Economic Mondial (WEF), competențele cele mai solicitate până în 2030 vor include atât expertiza tehnologică, cât și abilitățile centrate pe individ, precum gândirea cognitivă și colaborarea. Pentru a acoperi acest deficit de competențe, sunt necesare urgent eforturi coordonate din partea instituțiilor publice, private și educaționale. Decalajul tot mai mare de competențe, identificat de 63% dintre angajatori drept o barieră critică în calea transformării afacerilor, evidențiază nevoia urgentă de a dota tinerii de astăzi cu competențele potrivite pentru a reuși pe piața muncii. Dezvoltarea de instrumente pentru evaluarea și certificarea competențelor transversale prin intermediul microcreditelor este o cale de urmat în viitor.[1]
Abordând provocările actuale ale șomajului în rândul tinerilor prin promovarea competențelor transversale esențiale de care au nevoie operatorii economici și industria, proiectul EMPASS își propune să le ofere tinerilor instrumentele și calificările necesare pentru a prospera pe piața dinamică a locurilor de muncă din prezent și să deschidă calea în ceea ce privește oferirea către tinerii europeni a unei noi acreditări specifice privind competențele.
"Educația trebuie să țină pasul cu ritmul accelerat al schimbărilor din piața muncii. La Ascendia, credem că digitalizarea și soluțiile inovatoare sunt cheia pentru dezvoltarea competențelor viitorului. Microcreditele, precum EmPass, reprezintă un pas esențial în oferirea unei pregătiri relevante și eficiente pentru tinerii care vor deveni forța de muncă de mâine”, a declarat Cosmin Mălureanu, CEO Ascendia.
Pentru dezvoltarea microcreditului, consorțiul EMPASS a efectuat o analiză cuprinzătoare a nevoilor de competențe în Grecia, România și Spania pentru a identifica cele mai solicitate competențe transversale esențiale pentru angajabilitate. Această analiză a fost realizată în colaborare cu lideri din industrie, experți în capacitatea de inserție profesională și sectorul VET, identificând competențele transversale esențiale, cum ar fi responsabilitatea, rezolvarea problemelor, gândirea critică, comunicarea și altele. Consorțiul a colectat și a combinat punctele de vedere ale profesorilor și ale elevilor, care sunt aliniate la cerințele lumii reale, amplificând strategiile comune de reducere a neconcordanțelor de pe piața muncii. [2]
Rezultatele acestei analize au condus la dezvoltarea unei evaluări standardizate pentru microcreditele de angajabilitate - evaluarea EmPass. Acest examen online, cu o durată de 45 de minute, măsoară competențele transversale și oferă o cale structurată pentru dezvoltarea acestora. Înainte de extinderea la nivel european, EmPass va fi testat pe 1.500 de studenți din Spania, România și Grecia.
Despre proiectul EMPAS:
Proiectul EMPASS este coordonat de JA Europe, cel mai mare furnizor de programe educaționale pentru antreprenoriat, pregătire pentru muncă și sănătate financiară din Europa. Proiectul, al cărui titlu complet este „Employment Skills Pass, a Quality Standard for Faster Transition from Education to Employment”, este finanțat de Uniunea Europeană (UE) în cadrul programului Erasmus+ Forward Looking și își propune să le ofere tinerilor instrumentele și calificările necesare pentru a prospera pe piața dinamică a muncii din prezent. Produsul său de bază, microcreditul EmPass, se adresează tinerilor profesioniști și studenților din învățământul și formarea profesională (VET), cu misiunea clară de a spori capacitatea de inserție profesională și de a promova pregătirea pentru carieră. Acest program inovator a fost dezvoltat prin colaborarea dintre instituții de vârf, educatori și experți din industrie. Consorțiul este format din JA Spania, JA România, JA Grecia, Zurich Insurance Group, IEDT, IME GSEVEE, IN.E, Ascendia, CEVM, IDS, Manpower Group, Accenture și Worldskills România.
Despre Ascendia
Ascendia dezvoltă soluții inovatoare de e-learning pentru diverse domenii, cum ar fi educația, formarea corporativă, sănătatea și divertismentul. Produsele Ascendia includ LIVRESQ, un instrument de creare de conținut e-learning și CoffeeLMS, un sistem de management al învățării (LMS) pentru companii. Ascendia este listată la Bursa de Valori București din 2016 (simbol "ASC").